Mi az ízületi fájdalom a mindennapi életben

Az igazi ízületi fájdalmat (arthralgia) ízületi gyulladás (ízületi gyulladás) kísérheti vagy nem kísérheti. Az ízületi gyulladás leggyakoribb tünete a fájdalom. A gyulladt ízületek is lehetnek melegek és duzzadtak, ritkábban a fedő bőr vörös lehet. Az ízületi gyulladás csak a végtagok ízületeit vagy a csontváz központi részének ízületeit, például a gerincet vagy a medencét érintheti. A fájdalom csak akkor fordulhat elő, ha egy ízület mozog,vagy nyugalomban lehet. Az ízületi fájdalom okától függően más tünetek, például kiütés, láz, szemfájdalom vagy szájfekélyek is előfordulhatnak.

Mi a nagy probléma

A különböző rendellenességek általában különböző számú ízületeket érintenek. Emiatt az orvosok a fájdalom különböző okait veszik figyelembe, amikor a fájdalom egy ízületet érint (lásd ízületi fájdalom: egyetlen ízület), mint amikor egynél több ízületet érint. Több ízület esetén egyes rendellenességek nagyobb valószínűséggel érintik ugyanazt a kötést a test mindkét oldalán (például mindkét térd vagy mindkét kéz), mint más rendellenességek. Ezt szimmetrikus ízületi gyulladásnak nevezik.

Néhány rendellenességben az ízületi gyulladás támadása ugyanabban az ízületben marad a támadás során. Más rendellenességek esetén az ízületi gyulladás az ízületről az ízületre (vándorló ízületi gyulladás) mozog.

Néhány krónikus gyulladásos rendellenesség befolyásolhatja a gerincet, valamint a végtagízületeket (úgynevezett perifériás ízületek). Egyesek gyakrabban érintik a gerinc bizonyos részeit. Például a spondylitis ankylopoetica gyakrabban érinti a gerinc alsó (ágyéki) részét, míg a rheumatoid arthritis jellemzően a gerinc felső (nyaki) részét érinti a nyakban.

Az ízületi fájdalom értékelése során az orvosok először megpróbálják eldönteni, hogy az ízületi fájdalmat az ízületek rendellenessége vagy súlyos testszerte (szisztémás) betegség okozza-e. A súlyos testszerte jelentkező rendellenességek azonnali kezelést igényelhetnek. A következő információk segíthetnek az embereknek eldönteni, hogy mikor kell orvoshoz fordulniuk, és tudják, mire számíthatnak az értékelés során.

Az emberek a fájdalom több mint egy közös, tünetek, amelyek azonnali gyors értékelése a következők:

  • Ízületi duzzanat, melegség és bőrpír
  • Új kiütések, foltok vagy lila foltok
  • Sebek a szájban vagy az orrban vagy a nemi szerveken
  • Mellkasi fájdalom, légszomj, vagy új vagy súlyos köhögés
  • Hasi fájdalom
  • Láz, izzadás, fogyás vagy hidegrázás
  • Szemvörösség vagy fájdalom
  • Mikor kell orvoshoz fordulni

A figyelmeztető jelekkel rendelkező embereknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk. A figyelmeztető jelek nélküli embereknek orvoshoz kell fordulniuk. Az orvos dönti el, hogy milyen gyorsan kell látni őket a fájdalom súlyossága és helye alapján, hogy az ízületek duzzadtak-e, hogy az okot korábban diagnosztizálták-e, valamint egyéb tényezők. Általában több napos késleltetés nem káros az emberek számára figyelmeztető jelek nélkül.

Mit csinál az orvos

Az orvosok először kérdéseket tesznek fel a személy tüneteiről és kórtörténetéről. Aztán fizikai vizsgálatot végeznek. Az orvosok a fájdalom súlyosságáról, kialakulásáról (hirtelen vagy fokozatosan), a tünetek időbeli változásáról, valamint a fájdalom növekedéséről vagy csökkentéséről (például pihenés vagy mozgás vagy napszak, amikor a tünetek súlyosbodnak vagy csökkennek). Megkérdezik az ízületi merevséget és duzzanatot, a korábban diagnosztizált ízületi rendellenességeket, valamint a szexuális úton terjedő betegségek és a Lyme-kór kialakulásának kockázatát.

Az orvosok ezután teljes fizikai vizsgálatot végeznek. Ellenőrzik az összes ízületet (beleértve a gerincét is) a duzzanat, bőrpír, melegség, érzékenység, valamint az ízületek mozgatásakor fellépő zajok (úgynevezett crepitus) miatt. Az ízületeket a mozgás teljes tartományán keresztül mozgatják, először a személy segítség nélkül (aktív mozgástartománynak nevezik), majd az orvos (passzív mozgástartománynak nevezik).

Ez a vizsgálat segít meghatározni, hogy melyik szerkezet okozza a fájdalmat, és van-e gyulladás. A szem, a száj, az orr és a nemi szervek területén is ellenőrzik a sebek vagy a gyulladás egyéb jeleit. A bőrt kiütések esetén vizsgálják. A nyirokcsomók érződnek, a tüdőt és a szívet vizsgálják. Az orvosok általában az idegrendszer működését tesztelik, hogy felismerjék az izmok vagy idegek rendellenességeit.

Egyes megállapítások hasznos nyomokat adnak az okról. Például, ha az érzékenység az ízület körül van, de nem az ízület felett, akkor valószínűleg a bursitis vagy az tendinitis okozza. Ha a gyengédség mindenütt jelen van, fibromyalgia lehetséges. Ha a gerinc érzékeny, valamint az ízületek, lehetséges okok közé tartozik az osteoarthritis, reaktív arthritis, spondylitis ankylopoetica, arthritis psoriatica.

Milyen kezelés rajta

Megállapítások a kéz segíthet az orvosok különbséget rheumatoid arthritis és osteoarthritis, két különösen gyakori típusú arthritis. Például a rheumatoid arthritis nagyobb valószínűséggel vonja be a nagy csukló ízületek (azok, amelyek csatlakoznak az ujjak a kéz), csukló. Az Osteoarthritis nagyobb valószínűséggel vonja be az ujjízületet a köröm közelében. A csuklót valószínűleg nem érinti az osteoarthritis, kivéve a hüvelykujj alján.

Az orvosok zsibbadják a területet, mielőtt mintát vennének, így az emberek kevés vagy semmilyen fájdalmat tapasztalnak az eljárás során. Az orvosok általában tenyészetet végeznek a folyadékon, hogy megnézzék, van-e fertőzés. Mikroszkóp alatt néznek ki a folyadékban lévő kristályokra, amelyek köszvényt vagy kapcsolódó rendellenességeket jeleznek. A folyadékban lévő fehérvérsejtek száma azt jelzi, hogy az ízület gyulladt-e.

Az orvosok gyakran vérvizsgálatot is végeznek az autoantitestek számára. Ilyen vizsgálatok például az antinukleáris antitestek, a kettős szálú DNS, az anticiklikus citrullinált peptid és a rheumatoid faktor. A vérben lévő autoantitestek autoimmun rendellenességet jelezhetnek, mint például a rheumatoid arthritis vagy a szisztémás lupus erythematosus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *